17:38 Як ми засвоюємо їжу? | |
Щоб наш організм міг засвоїти їжу, вона повинна певним чином перетворитися. Цей процес називається травленням. Процес травлення починається вже тоді, коли їжа потрапляє до рота, пережовується та ковтається. Потім він продовжується в травному тракті, який є довгою, місцями звивистою трубкою, що проходить через усе тіло. Усі частини травного тракту з'єднані між собою, але відрізняються за характером своєї роботи. Ротовий отвір веде до широкого зіву в горлі, який є входом як для їжі, так і для повітря. Стравохід проходить через грудну клітку та сполучає зів зі шлунком. Шлунок з'єднаний із тонкою кишкою згорнутою спіраллю. Остання ділянка травного тракту — це товста кишка. ![]() Саме в шлунку відбувається більша частина процесу травлення. Тут з їжею змішуються соки, що їх виділяють стінки шлунка. Один із цих соків — соляна кислота. Інший секрет, який виділяється шлунком, — пепсин— допомагає розщепити білок на більш прості речовини, завдяки чому відбувається засвоєння білка. Крохмаль продовжує розщеплюватися доти, доки вміст шлунка не стає насичено кислим. Тоді засвоєння крохмалю практично припиняється. Отже, в шлунку рідка їжа збовтується й змішується з травниі^ соком. Подальший її шлях лежить до тонкої кишки через клапа^ у нижньому кінці шлунка, так званий «сторож». Тонка кишка — це трубка завдовжки 6,5 — 7,5 м, закручена спіраллю. У першому відділі тонкого кишечника — дванадцятипалій кишці — травлення продовжується. Соки з підшлункової залози та печінки допомагають розщепити їжу. Тут закінчується розпад білків і засвоєння крохмалю, жири рафінуються, тобто розщеплюються на чисті складові, й засвоєна їжа всмоктується в кров і лімфу. Потрапивши в товстий кишечник, залишки їжі твердіють, оскільки тут з них висмоктується рідина. Тепер вони стають відходами і можуть полишити тіло . Джерело: http://pro-cikave.org.ua/who-on-that/357-yak-mi-zasvoyuyemo-yizhu.html | |
|
Всього коментарів: 0 | |